Janchili

Bátaszék Tolna megye egyik hangulatos kisvárosa, mely 2015-ben került jobban a figyelem középpontjába, amikor is a területén található több száz éves molyhos tölgy megkapta az „Év fája” díjat egy internetes szavazáson. Történelmében és gazdaságában meghatározó szerepet töltöttek be a svábok, akik a 18. századi betelepítésüket követően – mint az országban sok helyen – virágzó kertkultúrát hoztak létre, meghatározva évszázadokra egy-egy település és környékének arculatát. A történelem viharai a II. Világháborút követően kényszerkitelepítésre ítéltették ezt a nemzetiséget. Helyüket – részben – hetven évvel ezelőtt Bukovinából és Bácskából a városba telepített székelyek vették át, megőrizve és kiegészítve az eddig is virágzó mezőgazdaságot. Ezeknek e székelyeknek a leszármazottja Bárdos Viktor a Janchili alapítója.

Milyen kapcsolatod volt a kertészkedéssel, mezőgazdasággal eddigi életedben?

Édesapámnak mindig is voltak állatai és hozzá kapcsolódóan földjei, melyen a szükséges takarmányt termesztettük meg. Volt valamennyi veteményes és gyümölcsös is, bár ez eltörpült a szántóföldi gazdálkodás mellett. Sokáig állatorvos szerettem volna lenni, így állattenyésztőként végeztem kitűnő eredménnyel és érettségit is szereztem. Persze állatorvos nem lett belőlem, de a mezőgazdaság iránt érzett affinitás megmaradt.

14642085_1301720629859350_4117916570589656904_n.jpg

Mikor és milyen alkalommal ismerkedtél meg a chilivel, a chilitermesztéssel?

Édesapámmal és öcsémmel közösen építőipari gépjavító céget üzemeltettünk, de más egyéb vállalkozásokat is menedzseltem a több lábon állás érdekében, mint pl. az erdőgazdálkodás és a fuvarozás. Négy évvel ezelőtt egy tekintélyes összeggel nem fizettek ki, így „buktam” a vállalkozásom. Elegem is lett az emberekből is meg a korábbi üzleti életből is. Két évig a sebeimet nyalogattam majd egyik napról a másikra kitaláltam, hogy chilitermesztéssel fogok foglalkozni. Most itt tartok.

Mi ösztönzött, hogy „vállalkozás” szinten foglalkozz a chilitermesztéssel?

Idén februárig tulajdonképpen azt sem tudtam, hogy Magyarországon bárki is foglalkozna chilitermesztéssel. Szerettem mindig is a csípőset, ez is része volt az indulásnak. Úgy gondoltam, hogy márpedig én ezt fogok termelni, enyém lesz a környék legcsípősebb paprikája. Az interneten körülnéztem és láttam, hogy ezt elég sokan csinálják már kis hazánkban, de a környékünkön senki, így belevágtam. Igazándiból mindig is a saját magam ura voltam, nem dolgoztam senki másnak, így adta magát, hogy olyan mértékben kezdjem el, hogy megérje, üzleti lehetőség legyen benne.

Mekkora területen termelsz chilit és egyéb növényeket, melyeket a készítményeidben is felhasználsz?

Hozzávetőlegesen fél hektár terület van jelenleg kertészeti művelés alatt, ezenkívül van szőlő és legelőterületem is, összesen valamivel több mint másfél hektár.

Ez mekkora tőszámot jelent a chiliből?

14717286_1301721053192641_6907572693610908058_n.jpg

Chiliből nem túlzottan sokat. Az idei év még inkább csak a kísérletezés éve, így 120 tő van konténerben, további 380 tő szabadföldön. Jelenleg úgy fogalmaznék, hogy „tanulom a szakmát”, figyelem mik a növények igényei, továbbá milyen terméshozam és minőség várható el egy-egy termesztés-technológia alkalmazásával.

Mi motivált abban, hogy a chilit szokatlan alapanyagokkal – pl. sütőtökkel – keverd?

Tulajdonképpen semmi, csak kísérletezem.

Honnan ered a Janchili név?

Négy éve elhunyt a testvérem, akit Jánosnak hívtak. Kiskorában csak Jancsilinek becéztük. Mind a mai napig emlékezetemben él, hogy így szólítottuk: „Jancsili, gyere ide! Menj oda!” Így a név gyakorlatilag gondolkodás nélkül jutott eszembe, emléket állítva testvéremnek. Továbbá szeretném, ha ez egy kapaszkodót jelentene a kisfiának, akit szintén Jánosnak hívnak, és gyakran megfordul a kertben, a paprikák között is.

14961578_1318533084844771_1666311091_n.jpg

Mik a legjellemzőbb termesztett fajtáid?

Ebben az évben Carolina reapaert, morugat, jalapenot és habanerot ültettem, de jövőre mindenképpen színesítem a kínálatot. A megfelelő fajtaválaszték összeállítása jelenleg is zajlik.

Van szabadföldi és konténeres chilipaprikád is. Mik a tapasztalataid a két eltérő termesztéstechnológiáról?

Alapvető tapasztalatom, hogy a „vödrös” termesztéstechnológia nálam sokkal jobban bevált. Kevesebb volt a megbetegedés és jobb termésátlagot is értem el tövenként, mint a szabadföldi állomány esetében. Ez utóbbi esetében lépéseket tettem, hogy ott is szebb eredményeket érjek el jövőre.

14962923_1318532574844822_354552141_n.jpg

Fóliás állományod van?

Jelenleg nincs és a jövőre nézve is csak gondolkodás szintjén állok fólia létesítésével kapcsolatban.

Milyen fórumokon, rendezvényeken mutatkoztál be eddig a termékeiddel?

Elsődlegesen a facebook-on létrehozott Janchili és a saját profiloldalamon keresztül, kihasználva az ismerősi és baráti kört is. Chilis fesztiválokra is ellátogattam, elsődlegesen tapasztalatszerzés és ismerkedés céljából.

Mik a legjellemzőbb termékeid?

Jelenleg három állandó termékem van. A Red Death egy Ghost, Reaper és Morouga paprikákból készült szósz. A Black Mamba alapja a csoki Habanero, míg a Monkey Milk nevű termékem egy kellemesen csípős-fűszeres szósz, narancs Habaneroból. Kísérletezgetek olyan szószok előállításával is, melyek esetében mindig idényjellegű terményeket adok hozzá, mint pl. ősszel sütőtököt. A késztermékeimet 100 ml-es kiszerelésben forgalmazom.

14961370_1318532328178180_904810843_n_1.jpg

Milyen terveid vannak a jövőben a chilitermesztéssel kapcsolatban?

A termőterületet és a tőszámot mindenképpen növelni akarom. Most úgy gondolom, hogy 2017-ben 3.000 tő chilit akarok ültetni, ennyit még egyedül el tudok látni. Természetesen ekkora mennyiségnél a fajtaválasztékot is növelni érdemes, ahogy fentebb is említettem. Ha a kísérleti termékeim beválnak, akkor a késztermék kínálatot is tudom bővíteni, így már esélyesebben tudok kiállni vásárokon, fesztiválokon, rendezvényeken a termékeimmel.

Pszichológusok gyakran hangsúlyozzák, hogy a siker érdekében időnként „váltani szükséges”, meg kell változtatni az életvitelünket, a lakókörnyezetünket, szokásinkat, munkánkat. Van, aki ezt ösztönösen érzi és meg is teszi, mást – mint Viktor esetében is láttuk – külső körülmények kényszerítenek rá. És miben találhatja meg az ember leginkább a sikert és a boldogságot; természetesen olyan dologban, melyet szívesen csinál és mellyel másoknak is örömet okoz, ha máshogy nem is, de a kapszaicin okozta endorfinbomba révén.

Hajrá Viktor, hajrá Bátaszék!

Comments are closed.

0